Емаль зубів. Що впливає на емаль зубів?
 
Емаль людських зубів складається з емалевих призм, які, в свою чергу, складаються із з'єднань кальцію, фосфору, кисню і водню. Ці сполуки, або мінеральна складова людської емалі, носить назву - гідроксилапатит. Одним з важливих елементів, що зміцнюють людську емаль, є фтор. Сам по собі фтор до складу гідроксиапатиту не входить, але будучи дуже активним хімічним елементом, при попаданні всередину емалевих призм, він взаємодіє з гідроксиапатиту, зміцнюючи його і утворює гідроксіапатітофторапатітние комплекси, більш стійкі до руйнівної кислотному впливу каріесогенних бактерій. Протягом життя людини склад твердих тканин зубів (емалі, дентину) не є постійним. Зі збільшенням віку, як правило, підвищується мінералізація твердих тканин зубів, зростає їх крихкість, змінюється колір за рахунок накопичення пігментів.
 
На наш організм і зуби, зокрема, сильно впливають різні фактори: екологія; характер харчування; вміст фтору, кальцію та інших мікроелементів у питній воді (що сильно залежить від географічної зони проживання людини) і ряд інших. На стані зубів сильно позначаються зміна складу слини, загальний стан організму і ряд інших чинників. В результаті таких дій склад емалі зубів змінюється і утворюється брак будь-яких складових її елементів. Така, по суті, ослаблена емаль отримала назву - деминерализованной.
 
Демінералізована емаль (зі зниженою щільністю зубної тканини, тьмяна, з меловидной плямами на поверхні) погано виконує свою захисну функцію, практично не перешкоджаючи впровадженню каріесогенних бактерій, що сприяє дуже швидкому розвитку карієсу і його ускладнень.
Записатися на прийом